“Adviseurs Hillenraad Partners staan met beide benen in de tuinbouw”

“Aan meepraters heb ik niks. Als ondernemer heb je juist behoefte aan iemand die je een spiegel voorhoudt. Iemand die je sterke en zwakke kanten ziet en durft te benoemen. Want dát brengt je verder. Daarom ben ik blij met Hillenraad Partners. We voeren stevige gesprekken en omdat ik weet dat de adviseurs met beide benen in de tuinbouw staan, hecht ik veel waarde aan hun oordeel”, aldus Nico Grootendorst, directeur-eigenaar en oprichter van Evanthia.

Nico Grootendorst zit al veertig jaar in het vak en begon in 1993 voor zichzelf. Hij startte het bedrijf Combifleur, specialist in snijbloemen uit zaad en verkoop van jonge planten en later ook veredelaar.

In 2008 ontstond vanuit Combifleur en Combiplant (groenteplanten) het samenwerkingsverband Combinations. 2013 is het geboortejaar van Evanthia. Het bedrijf splitste zich af van Combinations en focust zich geheel op de veredeling van snijbloemen, pot- en perkplanten, de vermeerdering van tropische planten en zaadoptimalisatie.

Groeistuipen
“We zijn hard gegroeid met Evanthia en ja, dan krijg je te maken met de beruchte groeistuipen”, erkent Grootendorst. “Op die momenten is het heel plezierig om een adviseur in te schakelen die veel kennis en ervaring in huis heeft en met je mee kan denken en praten over de toekomst. Vanuit die behoefte ben ik een jaar of zes terug bij Hillenraad Partners beland en we werken nog steeds heel goed samen.”

Waardevolle verbeterpunten
Grootendorst vertelt dat hij vorig jaar de hulp van Hillenraad inriep om de organisatie verder te professionaliseren. Daarvoor zijn alle bedrijfsprocessen van het begin tot het eind zorgvuldig in kaart gebracht door Thomas de Haas. “Het project kreeg de naam ‘Move Together’ en we hebben echt alle medewerkers van het bedrijf daarbij betrokken. Dit heeft zeer waardevolle verbeterpunten opgeleverd en elk punt kreeg een ‘eigenaar’. Die eigenaren gaan nu met de verschillende actiepunten aan de slag om ons bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Zo’n proces zet je echt aan het denken: zijn we wel druk met de juiste dingen of vooral bezig met de waan van de dag?”

Strategische keuzes
Er zijn meer aandachtspunten waarvoor Evanthia advies inwon bij Hillenraad Partners. Zo is er een strategietraject gestart en is het bedrijf meer datagedreven gaan opereren. “Twee projecten die eigenlijk nooit af zijn”, realiseert Grootendorst zich. “Daar zullen we over blijven sparren met onze Hillenraad-adviseur. Met name het strategietraject gaat over belangrijke keuzes; is het bijvoorbeeld goed om te focussen op een beperkt aantal producten of word je dan juist te kwetsbaar? Ik vind het heel belangrijk om daar regelmatig kritisch bij stil te staan en over na te denken.”

Nieuwe algemeen directeur
In de herfst van vorig jaar ontstond bij Evanthia de wens om de positie van algemeen directeur in te vullen met een nieuw gezicht. Nog voordat het traject formeel was opgestart, kwam een bij Grootendorst goed bekend wervingsbureau met de mededeling dat zij een geschikte kandidaat hadden. Op dat moment kwam Hillenraad weer in beeld. “Martien Penning heeft een eerste gesprek met hem gevoerd en na zijn enthousiaste reactie hebben we – samen met het directieteam – nog verschillende gesprekken gevoerd. Met als eindresultaat dat we sinds 1 januari een nieuwe algemeen directeur hebben: Henk Jacobs. Het was heel fijn om in zo’n belangrijk traject ook op Hillenraad te kunnen vertrouwen.”

Benieuwd hoe Hillenraad Partners u kan adviseren en begeleiden bij het maken van de juiste keuzes om uw ambitie te realiseren? Plan een vrijblijvende kennismaking via winnielijmbach@hillenraadpartners.nl