Dit jaar verschijnt de twintigste editie van de Hillenraad100 en inmiddels is de lijst niet meer weg te denken uit de sector. “De ranking heeft de tuinbouw op de kaart gezet en competitiever gemaakt” weet Martien Penning, ‘mister Hillenraad100’. “Vermelding op deze lijst kan veel betekenen voor een onderneming. Ik hoor vaak terug dat het bijdraagt aan de nationale en internationale zichtbaarheid en dat het helpt om talenten te werven. En dat laatste wordt steeds belangrijker en uitdagender.”

Sinds het verschijnen van de eerste editie, in 2003, is er een unieke community ontstaan van bedrijven die in de Hillenraad100 stonden. Zij krijgen exclusieve toegang tot het jaarlijkse Hortigala en dat wordt zeer gewaardeerd. Martien: “Op het Hortigala bevinden de gasten zich echt in gezelschap van gelijkgestemden en dat is zeer waardevol. Daarom ben ik verheugd om te kunnen melden dat er dit jaar weer een traditioneel en groots Hortigala komt. En net als voorgaande jaren: exclusief voor bedrijven die tot de meest toonaangevende ondernemingen in de Nederlandse tuinbouwsector behoren.”

Nieuw: Quick check
Het jaar 2023 zal bij veel tuinbouwondernemers de boeken ingaan als een moeizaam en uitdagend jaar. Maakt dat een goede en eerlijke ranking niet lastig? “De hele sector stond onder druk”, aldus Martien, en dus kunnen we wel degelijk vergelijken”. Bovendien komen juist in moeilijke tijden de echte ondernemers bovendrijven. Daarbij is het goed om te weten dat we weliswaar kritisch, maar wel positief-kritisch naar de bedrijven kijken.” De geestelijk vader van de Hillenraad100 legt uit dat alle bedrijven die in de ranking van 2022 stonden, automatisch worden meegenomen in de beoordeling voor de komende editie. Daarnaast kunnen bedrijven zichzelf aanmelden. “Nieuw is dit jaar dat ondernemers tussentijds kunnen opvragen op welke virtuele plek ze zouden staan op basis van ons beoordelingsmodel in 2022. Dus twijfel je als bedrijf of het zin heeft om je aan te melden, dan is zo’n ‘Quick check’ een interessante optie.”

Duurzaamheid en energietransitie
Martien vertelt dat bij de komende ranking extra aandacht zal zijn voor duurzaamheid en de energietransitie. “Die factoren gaan zwaarder wegen dan andere jaren. Dat betekent niet dat het meest duurzame bedrijf straks op één komt, maar gezien alle ontwikkelingen is het ons inziens logisch dat het wel een heel belangrijke pijler wordt.” Het gaat meer en meer om de licence to produce.

Aanmelden voor de Hillenraad100 – editie 2024 is nu al mogelijk: info@hillenraad100.nl