Thomas de Haas, partner van Hillenraad Partners:

Met frisse blik en brede ervaring naar tuinbouw kijken

28 september 2023 – Thomas de Haas is sinds begin 2023 volledig partner van Hillenraad Partners. In een terugblik op de eerste drie jaar bij Hillenraad Partners vertelt hij nog dagelijks aangenaam verrast te worden door de schat aan kennis en ervaring van Hillenraad, het uitgebreide netwerk en het creatieve en ondernemende vermogen. “Wij doen mooie en relevante projecten met toonaangevende ondernemers die we helpen de juiste en onderbouwde besluiten te nemen. En ook nog eens in een sector die enorm in beweging is. Ik vind het bijzonder leuk en interessant om daar mijn bijdrage aan te leveren.”

Drie jaar geleden kwam Thomas de Haas bij ons aan boord. Het was voor hem de logische vervolgstap in een carrière die hem langs verschillende bedrijven en functies voerde. “Ik ben van huis uit scheikundig procestechnoloog en heb geleerd om fabrieken te ontwerpen en te bouwen. Vanuit die basis kijk ik nu naar bedrijfsprocessen, de organisatie als geheel en de uitdagingen waar een onderneming voor staat.” Thomas werkte onder meer bij een ingenieursbureau en een telecombedrijf en maakte in 2008 de overstap naar strategie consulting. Vooral het werken met middelgrote ondernemingen boeide hem zeer. In 2020 kreeg hij de kans om bij Hillenraad Partners aan de slag te gaan. “Ik zag hier een enthousiast en capabel team, dat op een hele effectieve manier complexe problemen aanpakt. Ik voelde me direct thuis. En nu, drie jaar later, ben ik met trots volledig partner.”

Focus op middelgrote ondernemingen

Bij Hillenraad maakte Thomas voor het eerst serieus kennis met de tuinbouw, maar inmiddels heeft hij z’n hart aan de sector verpand. “Er gebeurt zo ontzettend veel. Denk aan de energietransitie waar de ondernemers voor staan, schaalvergroting, internationalisering en de introductie van nieuwe technologieën, zoals robotisering en AI.” Hij vertelt hoe boeiend het is om de meest uiteenlopende ondernemingen te adviseren. Van kleine start-ups tot de grootste tuinbouwspelers in Europa en Noord-Amerika. Die verscheidenheid aan opdrachtgevers maakt het werk niet alleen extra interessant, het is volgens Thomas ook de kracht van Hillenraad Partners. “We hebben een scherpe focus op middelgrote ondernemingen én aandacht voor scale-ups en global players. Het beste van die werelden brengen wij bij elkaar. Denk aan de flexibiliteit en creativiteit van scale-ups en de schaal en het marktbereik van de global players.”

Ondernemen met onderbouwde keuzes

Thomas merkt dat zijn ervaring in andere sectoren van grote toegevoegde waarde is. “Ik kan aantonen hoe ondernemingen in andere branches vergelijkbare vraagstukken aanpakken. Als we samen bij klanten zijn, is Martien degene die ‘tuinbouw ademt’ en focus ik me op de performance van de onderneming als geheel. Naast het gesprek met de organisatie, richt ik me ook op data en de informatie die daarin verscholen zit.”

Bij veel ondernemingen liggen ongekende mogelijkheden als je de inzichten uit de dagelijkse praktijk en feitelijke data combineert en deze weet te vertalen in strategische opties en scherpe keuzes. Met dat samenspel zorgt het Hillenraad-team ervoor dat klanten onderbouwde keuzes kunnen maken en betere beslissingen kunnen nemen. “Want dat is precies waar wij goed in zijn: complexe dingen eenvoudig maken, directies ondersteunen en samen met hen praktische, uitvoerbare strategieën uitwerken.”