Vernieuwde Expertcomité Hillenraad100 heeft gesproken

Vorige week was de bijeenkomst van het fameuze Expertcomité van de Hillenraad100. Dit jaar in een grotendeels vernieuwde samenstelling. Het Expertcomité buigt zich over de resultaten van het onderzoek door Hillenraad. Wat zeggen de onderzoeksresultaten over de verschillende segmenten in de tuinbouwsector en wat is het algemene beeld van de sector in nationaal én internationale perspectief. Het waren stevige debatten. ‘Graag zouden we een tipje van de sluier oplichten, maar voor deze bijeenkomst gelden de “chatham rules”. Dat betekent dat ieder op persoonlijke titel vrij kan praten, omdat er niets naar buiten komt en niemand wordt geciteerd’, aldus Martien Penning van Hillenraad100.

Toch is er al heel wat te vertellen over bijvoorbeeld de samenstelling van het Expertcomité voor de editie van 2022. Natuurlijk staat de afspiegeling van de sector centraal; sierteelt, voedingstuinbouw, genetica en uitgangsmateriaal, teelt, handel, toelevering en dienstverlening zijn vertegenwoordigd. Ook is er dit jaar een mooie balans tussen man-vrouw en ervaring versus aanstormend talent. Penning hierover: ‘Dat leidde tot een prachtige discussie over sectorkansen en donkere wolken aan de horizon. Hoe komt de Nederlandse tuinbouw deze winter door, wat is het effect op de ondernemingen? Eén ding werd al snel duidelijk: er is veel veranderd sinds de Hillenraad100 – editie 2019. Er zijn veel nieuwkomers, een aantal fusies en overnames en een aantal ondernemingen dat zich niet meer kon meten met de 100 topondernemingen van dit moment.’

Inspiratie en vertrouwen
De nieuwe selectie van 100 ondernemingen maakt weer een duidelijke sprong voorwaarts door met hun kop boven het maaiveld uit te steken. Juist die verdienen een spotlight, als bron van inspiratie en vertrouwen dat er ook in deze tijden ruimte is voor toonaangevend ondernemerschap. Daarvoor komt het aan op aanpassingsvermogen, blijven investeren in R&D en innovatie om antwoord te geven op de uitdaging van morgen en overmorgen, op continu bezig zijn met de licence to produce, en vooral het denken in samenwerken en elkaars kracht benutten. Expertcomité voorzitter Ben Verwaayen omschreef het zo mooi: ‘Samenwerken is zelf doen waar je goed in bent en samenwerken met anderen waar zij beter in zijn.’ Het lijkt logisch en blijkt toch lastig in de praktijk.

Gelukkig komen er uit het onderzoek een aantal parels van ondernemingen die op de genoemde elementen goed scoren. Ook dit jaar worden de ondernemingen weer langs de lat gelegd op basis van de moderne vijfkamp. Op alle onderdelen moet je hoog scoren om op het podium terecht te komen. Is de onderneming toonaangevend, in beeld bij de sector, heeft het de financiën op orde, kan het een groeisprint trekken en heeft het de schaal en omvang om het verschil te maken.

Parels in een gelijk speelveld
Resulteert dat dan ook in een nieuwe nummer 1? De Hillenraad100 watchers hebben vast al een idee, de bookmakers lopen zich warm. Begin november verschijnt de editie van 2022. De aanbevelingen van het Expertcomité vragen nog om een laatste slag. Hier en daar houdt Hillenraad nog een onderneming extra tegen het licht en vraagt het een pareltje om informatie aan te leveren, zodat er een goed beeld is van deze onderneming in een gelijk speelveld. Een aantal kan hiervoor nog een bericht tegemoet zien.