Tuinbouw wordt in Stockholm getransformeerd tot beste vóór de wereld

Eind juni nam Hillenraad Academy een groep directeuren en eigenaren van Nederlandse ondernemingen in de tuinbouw mee naar Stockholm voor een vierdaags programma Regeneratief Leiderschap. Eén van de deelnemers vatte het belangrijkste leerpunt krachtig samen: ‘We zijn de wereld met elkaar aan het opgebruiken en dit is voor de Nederlandse tuinbouw gek genoeg een grote kans. We zijn op vele fronten al de beste van de wereld en als we onze kennis en kunde gaan inzetten om de beste vóór de wereld te worden, ligt diezelfde wereld voor ons open’.

Dit vraagt echter nog wel om een verandering in denken en doen. Niet alleen de mond vol hebben van duurzaamheid, maar écht regeneratief gaan ondernemen. In iedere stap die je zet méér geven aan, dan nemen van de aarde, van de organisatie en van je mensen. Waarom dit keihard nodig is en hóe dit te kunnen doen, leerden de deelnemers in een uitgekiend programma.

Vier dagen weg van de dagelijkse hectiek naar Stockholm en omgeving, in de unieke combinatie van de ‘unicorn capital’ van Europa én de natuur aldaar. Het programma leidde de deelnemers juist op die plek van de macro-economische noodzaak van verandering tot aan de persoonlijke overtuiging dit te kunnen doen. Het gaf hen de handvatten voor de noodzakelijke transformatie als mens en bedrijf.

Niet zo vanzelfsprekend
Rob de Wijk, founder van het The Hague Centre for Strategic Studies, opende het programma en benadrukte de urgentie om kritisch te kijken naar de duurzaamheid van ons bestaande bedrijfsmodel. Vanzelfsprekende kanalen voor toelevering en handel kunnen de komende jaren wel eens niet zo vanzelfsprekend blijken als dat we denken. De geopolitieke ontwikkelingen stellen het vestigingsbeleid van internationaal georiënteerde  ondernemingen in een nieuw daglicht. De Hillenraad-presentatie ‘How to re-invent horticulture’ sloot hier naadloos bij aan.

Louise Hård af Segerstad, van het Stockholm Resilience Centre, presenteerde het rake ‘Planetary Bounderies’ model dat de grenzen aan de leefbaarheid op onze planeet in kaart brengt. Haar presentatie op de tweede dag van het programma, met bijdragen van IKEA en game producent Mojang (Minecraft), werd als zeer indrukwekkend ervaren.

Indrukwekkende Storm
De onvergetelijke gepassioneerde performance van Laura Storm, wereldwijd autoriteit op het gebied van Regeneratief Leiderschap, staat bij velen nog scherp op het vizier. Het bezoek aan het modemerk Houdini diezelfde dag, bood een prachtige praktijk case. Op de laatste dag leerden de deelnemers vooral hun eigen grenzen kennen én verleggen in de indrukwekkende stilte van de Zweedse natuur. Gedurende de reis maakten de deelnemers hun persoonlijke regeneratieve roadmap en zijn de eerste stappen gezet op weg naar een regeneratieve toekomst.

Ga ook mee op ontdekkingsreis
De vierdaagse kennismaking met Stockholm als ‘Unicorn Capital’ van Europa werd volgens de deelnemers ervaren als een indrukwekkende tweeweekse ontdekkingsreis. En wij, wij zijn nog lang niet klaar. Na deze succesvolle eerste reis zetten we met Hillenraad Academy onze missie met nog meer overtuiging en enthousiasme voort om tuinbouw Nederland de beste vóór de wereld te maken. Van 8 tot en met 11 oktober 2022 bieden we een tweede groep deelnemers de kans om deze ontdekkingsreis te maken. Aarzel niet, volg je gevoel en neem contact op met hansvandenende@hillenraadpartners.nl