Eindelijk weer een nieuwe Hillenraad100

Wat is er veel gebeurd in de wereld en in de tuinbouw na de laatste editie van de Hillenraad100 in 2019. Enerzijds vindt een stroom aan fusies, overnames, consolidaties en schaalvergroting plaats. Anderzijds is er de pandemie, explosie in energieprijs, inflatie en geopolitieke spanningen. Hoe houden de onderneming zich staande in deze volatiele, onzekere, complexe en ambigue wereld. We schreven het al in de editie van 2019. Daarna is de wereld en de tuinbouw nog meer op drift geraakt. Dat vraagt om een heldere analyse waar de toonaangevende onderneming én de sector nu staan.

De redactie van de Hillenraad100 staat te trappelen om de sectorontwikkelingen te duiden, de analyse te maken en de ondernemingen langs de meetlat te leggen. Welke ondernemingen zijn het beste in staat geweest om in te spelen op deze veranderende wereld. Welke ondernemingen hebben aansluiting gevonden bij de laatste technologische trends en welke ondernemingen blikken al vooruit naar een duurzame toekomst waarin energietransitie, klimaatverandering en biodiversiteit door de maatschappij en politiek steeds nadrukkelijker op de agenda worden gezet.

Toonaangevende relevantie
We hebben de meetlat aangepast aan de strategisch meest relevante onderwerpen en criteria. Het criterium ’toonaangevend’ heeft nog nooit zoveel lading gehad, want welke ondernemingen zijn de winnaars van de toekomst? Welke ondernemingen markeren de relevantie van de Nederlandse tuinbouw, of juist de relevantie van Nederlandse tuinbouw kennis en kunde om bij te dragen aan een betere wereld?

Derde decennium toont nieuwe gezichten
Een ding staat voor ons vast: de tuinbouw maakt een razendsnelle ontwikkeling door en de lijst van 2022 zal er wezenlijk anders uitzien dan die van 2019. Al was het alleen maar vanwege de consolidatie onder invloed van investeerders en private equity. Die geven een enorme slinger aan groei, schaalvergroting en internationalisering. De tuinbouw van het derde decennium van deze eeuw laat zijn nieuwe gezicht zien.

Het mag duidelijk zijn, wij gaan met veel ambitie aan de slag om de sector te voorzien van de meest recente inzichten en vooruitblik op de tuinbouw in de komende jaren. De competitie is geopend. De onderneming uit de lijst van 2019 zijn uiteraard uitgenodigd en worden meegenomen in het onderzoek. Maar iedere onderneming die zich wil meten met de Hillenraad top 100 is welkom om mee te doen aan deze open competitie.

Wilt u zich op de kaart zetten als toonaangevende toekomstgerichte onderneming voor uw klanten, medewerkers en noodzakelijke nieuwe talenten en (inter)nationale potentiële klanten. Dan kunt u nu de bakens verzetten en u aanmelden. Het wordt een spannende competitie.