Esperit bouwt aan vergroten onderlinge synergie tussen bedrijven

Terwijl de bedrijven binnen de Esperit groep stuk voor stuk succesvol groeiden, was er in de onderlinge samenhang en samenwerking nog veel te verbeteren. Hillenraad Partners werkte aan het ontwikkelen van de strategie voor Esperit Plants als één van de grootste en hardst groeiende bedrijven in de groep. In het verlengde van die strategie is een heldere organisatiestructuur ontwikkeld en geïmplementeerd om de professionaliteit en capaciteit te creëren voor verdere groei van Esperit Plants én alle andere bedrijven in de groep.

Met het bedrijf Esperit timmert ondernemer Jan van Geest al jaren succesvol aan de weg. Eind 2020 klopte Jan, samen met de kersverse Operationeel Directeur van Esperit Plants Ron Petterson, aan bij Hillenraad Partners. Binnen Esperit waren op dat moment al acht bedrijven actief. Stuk voor stuk allemaal bedrijven waar iedereen met de nodige spirit en ambitie werkt om in de groene planten toonaangevend te zijn en blijven.

Doortastend en deskundig ontrafeld

Jan van Geest licht toe: ‘Van oudsher waren we als teeltbedrijf vooral groot in de ficussen. Vandaar dat Esperit Plants als oudste en ook grootste bedrijfsonderdeel een centrale rol heeft gespeeld in onze organisatie. Inmiddels hebben ook Esperit Youngs en Esperit Elements zich sterk ontwikkeld. Daarbij hebben we belangen in bedrijven op het gebied van automatisering tot en met verpakking en marketing. Bedrijven die op zich zelf allemaal goed presteren. Strategisch, organisatorisch en financieel liepen er echter wat zaken door elkaar. Hans van den Ende van Hillenraad Partners heeft op doortastende en deskundige wijze de knopen binnen Esperit ontrafelt en de benodigde verbindingen tot stand gebracht.’

Jan vervolgt: ‘Tot 2021 waren we als groep organisch gegroeid en georganiseerd zoals een plant in de natuur. Als je niet uit kijkt ga je dan alle kanten op. Zoals wij onze planten sturen, is het voor onszelf ook belangrijk bij te blijven sturen om onze eigen groei in goede banen te leiden’.

Groeistrategie voor verdere ontwikkeling

Voor Esperit Plants heeft Hillenraad Partners samen met het management team een heldere groeistrategie neergezet. Die strategie vormt de basis voor de verdere ontwikkeling van Plants als sterke zelfstandige ‘business unit’ in samenhang met andere bedrijven in de groep. In de nieuwe structuur die op basis hiervan is ontwikkeld, weten alle bedrijven duidelijk wat van hen wordt verwacht en waar zij van op aan kunnen binnen Esperit als groep.

‘Op deze manier zijn we als Esperit nu een stuk effectiever aan het functioneren als groep bedrijven die elkaar écht onderling versterken waar mogelijk. Daarbij blijft onze kracht dat ieder bedrijf zelfstandig en natuurlijk moet kunnen blijven groeien op hun eigen specifieke markt’, aldus Jan van Geest.

Zelf ook groeien?

Hillenraad Partners laat bedrijven in het tuinbouwcluster groeien in iedere fase van ontwikkeling. Ook jouw onderneming brengen we verder met onze kennis, ervaring en de juiste aanpak. Die aanpak eens verkennen voor de verdere groei van jouw onderneming? info@hillenraadpartners.nl