Certhon overall winnaar HillenraadTECH50-competitie

Op donderdag 28 oktober jl. presenteerde Hillenraad100 de TECH50. In het Biodiversity Center Naturalis werd het Poeldijkse bedrijf Certhon gekroond tot overall winnaar. Het bedrijf is veelbelovend en spraakmakend in tuinbouwtechnologie, succesvol op de internationale markt en actief op de meeste tech-domeinen, die uiteindelijk nodig zijn voor autonoom telen. Daarmee is Certhon de meest complete TECH50-speler van dit moment.

Om het ruime begrip tuinbouwtechnologie overzichtelijker te maken, maakte het TECH50-onderzoeksteam een verdeling op tien domeinen. Per domein zijn vijf Nederlandse ondernemingen gerankt op een sterrenklassificering. De beoordeling is gebaseerd op de zorgvuldige vergelijking van een aantal bedrijfskundige factoren, zoals groeipotentie, innovatieve en/of disruptieve technologie, tech als verdienmodel en substantiële R&D-investeringen. Daarnaast woog de mening mee van de peergroup met deskundigen uit de sector én het inzicht van de makers zelf. Er is onderzoek gedaan naar ruim 280 bedrijven: gevestigde ondernemingen, scale-ups en start-ups.

Overall winnaar

Certhon is de overall winnaar van de HillenraadTECH50-competitie. Dit bedrijf is actief op de meeste domeinen, die uiteindelijk gezamenlijk zullen leiden tot autonoom telen. Certhon levert als turn-key kassenbouwer complete kwekerijen, maar ook faciliteiten voor daglichtloos telen met eigen processturing (al dan niet in vertical farms). Daarnaast werken zij in nauwe samenwerking met de aandeelhouder Denso aan een oogstrobot. John van der Sande en Lotte van Rijn van Certhon namen de TECH50-award in ontvangst.

Inspiration Award

Het Zwitserse Climeworks ontving de Priva Inspiration Award. Meiny Prins, CEO van Priva: “Wij zijn trotse hoofdsponsor van de HillenraadTECH50-event. Wij stimuleren ondernemers die met technologische innovatie een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. Een toekomst waarin mensen kunnen genieten van een gezonde werk- en leefomgeving en van veilig en voedzaam voedsel.”

Razendsnelle ontwikkeling

Eens in de twee jaar verschijnt de Hillenraad100, een ranking van de honderd meest toonaangevende ondernemingen in de Nederlandse (glas)tuinbouw. In het tussenjaar maakt Hillenraad een thema-editie en voor 2021 is gekozen voor de HillenraadTECH50. Met de TECH50 wil Hillenraad de razendsnelle ontwikkeling van tuinbouwtechnologie duiden én ondernemers helpen om daarin hun weg te vinden.

10 technologie-domeinen

Dit zijn de winnaars op de 10 domeinen:

Platforms:                                             30MHz                                 

Data science:                                        Blue Radix                          

Genetics & Biology:                               Enza Zaden                        

Greenhouse technology:                       Certhon                        

Light & LED:                                          Signify                                  

Robotics & Smart machinery:               Gearbox Innovations     

Sensing & data collection:                    PhenoVation                    

Smart logistics:                                     Logiqs                                  

Smart proces control:                           Hoogendoorn Groep     

Vertical Farming:                           PlantLab                              

Martien Penning over de Holy Grail Autonoom telen.

Alle prijswinnaars van de HillenraadTECH50 tijdens het HillenraadTECH50-event bij Naturalis in Leiden