Top Nederlandse tuinbouwsector naar IKEA en Stockholm Resilience Center in Zweden

Dat we in Nederland de beste tuinbouwondernemers ter wereld huisvesten, bevestigde David Attenborough onlangs nog in zijn documentaire A Life on our Planet. Een aantal van die beste ondernemers in productietuinbouw en toelevering, gaat in september op bezoek bij IKEA in Zweden. Aanleiding: de noodzaak die zowel tuinbouw Nederland als het Zweedse concern ervaren om hun manier van werken in rap tempo te verduurzamen. Het deze week uitgekomen IPPC klimaatrapport maakt de reis nog actueler.

Naast IKEA bezoekt de groep het Stockholm Resilience Centre (SRC). Dit instituut is bekend van de EAT Foundation en doet baanbrekend werk in het gezond maken van ons voedselsysteem. De bezoeken zijn onderdeel van het programma Regenerative Leadership in Flowers & Food van Hillenraad Academy. ‘Na het zien van Breaking Boundaries, een andere documentaire van David Attenborough over de grenzen aan wat de aarde aankan die hij maakte met het SRC, raakten wij geïnspireerd om ondernemers te mobiliseren op dit belangrijke thema voor de toekomst van de tuinbouwsector’, aldus Hans van den Ende van Hillenraad Academy.

Klimaatverandering, afname van de biodiversiteit en sociale ongelijkheid, vragen om een radicaal andere manier van samenleven en ondernemen. Als wereldwijd toonaangevend concern werkt IKEA actief aan oplossingen voor deze uitdagingen. Ze doen dit onder de noemer Regenerative Leadership. Logisch dat in lijn hiermee ook tuinbouw Nederland van beste ván de wereld zal moeten transformeren naar beste vóór de wereld. Net zoals IKEA met hun regeneratieve programma’s beoogt. De ondernemers die meegaan met de 4-daagse ontdekkingsreis naar Stockholm zijn gedreven om hier voorloper in te zijn, en willen leren van de aanpak van IKEA.