Naar 100% on-time met 5 tot 10% tijdsbesparing

Dat is toch waar iedereen van droomt? Er zijn bedrijven die het realiseren door het toepassen van slimme AI-gedreven planningssoftware. Onze strategische partner Data Refinery implementeerde het Data Refinery Planning systeem succesvol bij Kekkilä-BVB met indrukwekkende resultaten.

Substraatleverancier Kekkilä-BVB is trots op haar sterke klantsuccesfocus en streeft ernaar om alle producten op tijd te leveren. Geen gemakkelijke taak, gezien de duizenden op maat gemaakte producten en sterke seizoensinvloeden. Dit, in combinatie met hun kernwaarde om te durven innoveren, leidde hen naar het Data Refinery Planning (DRP) systeem.

De combinatie van expertise van de planners van Kekkilä-BVB en de kracht van het DRP systeem, zorgde voor indrukwekkende resultaten. Het DRP kan tussen de 3-5% meer bestellingen op tijd leveren. Dit bracht het totaal bijna op 100%. Daarbij gebruikt het tussen de 5 tot 10% minder tijd en verlaagt het de maximaal nodige voorraad in opslag met 15 tot 30%. Indrukwekkende resultaten, vooral gezien het feit dat deze werden bereikt op basis van gegevens uit 2020. COVID-19 resulteerde toen in een sterk fluctuerende vraag en het maken van een goede planning was nog niet eerder zo’n moeilijke taak.

Uitrol
DRP wordt momenteel geïmplementeerd in drie van hun Nederlandse fabrieken. ‘DRP biedt ons zowel een ondersteuningstool voor dagelijkse planning als een simulatiemodus, die helpt bij de tactische planning voor een voortschrijdende periode van 12 maanden,’ zo legt Armand Veenman (Director S&OP van Kekkilä-BVB) de toepasbaarheid uit.

‘De dagelijkse planning houdt rekening met veel variabelen om het maken van de beste afwegingen en het bereiken van de hoogste tevredenheid van klanten te ondersteunen. De simulatiemodus helpt ons vooruit te plannen: op basis van prognoses op artikelniveau zien we knelpunten aankomen lang voordat ze zich voordoen en kunnen we onze plannen en of beschikbare capaciteit aanpassen om te voorkomen dat we later brandjes moeten blussen.’

Strategische partner
De data scientists van Data Refinery Amsterdam werken samen met Hillenraad Partners bij vele aansprekende opdrachtgevers in de tuinbouw. Door strategische keuzes te vertalen in slimme AI toepassingen worden klinkende resultaten geboekt. Precies waar het in de tuinbouw om draait.

Algoritmes op basis van klanthistorie en marktinformatie helpen telers en handelaren bij het beter voorspelen van productie, capaciteitsplanning en vraagsimulatie. Ook bij veredeling- en selectieprogramma’s verhoogt het de performance, met name in het selectieproces. Op het gebied van voorspelling en planning vervangen de algoritmes op steeds meer plaatsen de vertrouwde Excel sheets.

Het benutten van data en werken met algoritmes is nog lang niet voor ieder bedrijf in de tuinbouwsector dagelijkse kost. Juist daarom is de brugfunctie van Hillenraad Partners de sleutel tot succes. Het verbinden van kennis van de klant aan de expertise van data scientists gaat vaak uit boven de rol van de eigen data analist of de bestaande BI-tool.

Stap voor stap leren werken met data
Leren werken met data en algoritmes begint met de juiste kennis van de mogelijkheden. Start dus met het nadenken over wélke data voor uw bedrijfsmodel van waarde is en welke problemen u daarmee inzichtelijk wilt maken. Graag gaan we met u aan tafel om de ook voor uw ondernemingen de mogelijkheden te verkennen. Er kan al veel meer dan u denkt.

connect@hillenraadpartners.nl