Meerjarenstrategie Alcomij

Begin 2020 legde Theo Sanders, algemeen directeur van Alcomij, bij Hillenraad Partners de vraag voor om samen met hen te bouwen aan een nieuwe meerjarenstrategie voor Alcomij. Een praktische strategie met beide benen op de grond. Iedereen die Theo kent zal deze toevoeging begrijpen.

In overleg werd binnen Alcomij een strategieteam samengesteld met MT-leden uit verkoop, productie, engineering en productontwikkeling. Ook de holding-directeur van moederbedrijf Hordijk schoof aan. In een aantal strategische sessies werd slagvaardig gekeken naar de lange termijn ontwikkelingen in de sector, de kracht van Alcomij, het internationale speelveld en de kansen voor Alcomij.

Sinds haar oprichting is Alcomij een dochteronderneming van het familiebedrijf Hordijk (1922: kunststof verpakkingen en bouwproducten). Alcomij in ‘s-Gravenzande vierde vorig jaar haar 50 jarig bestaan. Destijds begonnen in houten kassen en via stalen goten en profielen, is de onderneming nu een wereldwijde topspeler in onder andere aluminium dek- en gevelsystemen. Maar ook Alcomij begreep heel goed dat er een next step is die verder gaat dan tastbare harde materialen en meer ligt in data en processen. De voorliggende vraag was om deze twee werelden aan elkaar te koppelen.

Kansen, koers en richting

In het strategietraject, dat deels via Teams plaatsvond in verband met de intelligente lockdown, werd in een aantal sessies stevig gediscussieerd over kansen, koers en richting. Over wenselijk en haalbaar. Over praktisch en bereikbaar. Het ging om hoe je wat wilt bereiken en met wie. Strategie is en blijft vooral keuzes maken en deze vertalen in praktische plannen en stappen. Theo Sanders licht toe: ‘Door de domeinkennis van Hillenraad konden we meteen aan de slag en hebben we nu een gedragen en doordachte strategie

Hillenraad Partners heeft met veel plezier meegedacht met dit hands-on team. Martien Penning hierover: ‘Voor Alcomij was het een nieuwe uitdaging om zo grondig naar de markt- en sectorontwikkelingen te kijken en te onderzoeken wat dit voor hen betekent. Daar is een mooie, nieuwe koers uit gekomen, waar iedereen direct mee aan de slag kon én ging. De eerste resultaten zijn nu al zichtbaar.’

Dat is wat ons steeds voor ogen staat. Samen bouwen aan ondernemingen van wereldklasse. Wil jij ook verder bouwen aan jouw wereldonderneming? Stuur dan een bericht naar connect@hillenraadpartners.nl.