De zeven zekerheden – Deel 4

Het is voor vrijwel iedereen een moeilijke en onzekere tijd. Ooit leerde een wijze professor ons dat je je in perioden van onzekerheid vooral moet richten op de zekerheden van de toekomst. Dat geeft rust in je hoofd. En biedt houvast.

Voor ons als Hillenraad Partners reden om in deze tijden van onzekerheid op zoek te gaan naar de zeven zekerheden van de toekomst, specifiek voor onze eigen tuinbouwsector. We sturen iedere week één zekerheid, die je kan helpen om de beste beslissing te kunnen nemen.

Zekerheid 4 Voorspelbare onvoorspelbaarheid

Wie had het zien aankomen? Of beter gezegd wie luisterde er naar de enkeling die het zag aankomen? Deze Corona pandemie leidt tot veel theorieën, speculaties en verklaringen achteraf. Ook zijn er ‘dit-hadden-we-beter-kunnen-beheersen-als’-reacties. Maar waar kan of moet je allemaal rekening mee houden? De trein van rechts? De zwarte zwaan? Een exponentieel verspreidend virus? En dat terwijl we allemaal lineair geprogrammeerd zijn. We willen het liefst dat het morgen iets beter is dan vandaag. De eeuwige vooruitgang. Terwijl we weten dat dat niet bestaat.

Ook in de tuinbouw denken we steeds weer dat de bomen tot in de hemel groeien. We beheersen steeds beter de genetica, productie, technologie, versheid, kwaliteit, gezondheid en de keten tot aan de eindklant. Alles líjkt voorspelbaar. Tótdat een nieuwe onvoorspelbaarheid opduikt. De koers van de roebel, EHEC, een handelsboycot, Ralstonia, Brexit, ToBRFV, Corona, .. En wat zal de volgende zijn?

Eén ding is zeker, we moeten telkens weer voorbereid zijn op het onvoorspelbare. We zullen dus flexibel, wendbaar, weerbaar en behendig moeten zijn. Een analogie naar de sport is hier op zijn plaats. Als je topsport wilt bedrijven, moet je immers in alle opzichten goed voorbereid zijn en goed getraind, samen met een goed georganiseerd, breed en divers team dat goed op elkaar is ingespeeld. Alléén dán ben je voorbereid op onverwachte spelwendingen.

Hier ligt de volgende zekerheid, je zult als onderneming in de tuinbouw je ook zó moeten organiseren dat je het onvoorspelbare kunt overwinnen. Dat betekent niet afhankelijk van één klantsegment, één producttype of één marktregio. Dat kost weliswaar rendement, maar het vergroot je weerbaarheid. Meerdere speltypes kunnen spelen. Geen one-trick-pony zijn. Dit vergt meer van je team, maar stelt je beter in staat het hoofd te bieden aan nieuwe onvoorspelbaarheden.

Ga daarom op zoek naar de mensen in je organisatie die juist nu floreren door te improviseren. Leer van hun ‘mindset’. Geef hen de ruimte en waardeer ze, ook al lappen ze protocollen wel eens aan hun laars. Betrek ze in het vergroten van de mogelijkheden en het weerbaar en wendbaar maken van je onderneming.

Ook wij bouwen graag mee aan de weerbaarheid en wendbaarheid van de tuinbouw. Daarom delen we deze zekerheid met onze klanten en ons netwerk. Improvisatietalent zal ons allen in staat stellen ook voor deze en de volgende crisis een passende oplossing te vinden. Samen blijven we bouwen aan een tuinbouw van wereldklasse. Die heeft al meerdere crisissen overleeft.

Succes in de strijd.

Hillenraad Partners
Martien Penning, Hans van den Ende, Filip van Zon, Mathilde Aarnink, Johan Meppelink, Anita Bassie en Saskia Verstraate.