De zeven zekerheden – Deel 1

Het is voor vrijwel iedereen een moeilijke en onzekere tijd. Ooit leerde een wijze professor ons dat je je in perioden van onzekerheid vooral moet richten op de zekerheden van de toekomst. Dat geeft rust in je hoofd. En biedt houvast.

Voor ons als Hillenraad Partners reden om in deze tijden van onzekerheid op zoek te gaan naar de zeven zekerheden van de toekomst, specifiek voor onze eigen tuinbouwsector. De komende zeven weken sturen we iedere week één zekerheid, die je kan helpen om de beste beslissing te kunnen nemen.

Zekerheid 1 – De crisis gaat weer over

Het is nog lastig voor te stellen, maar ook deze crisis gaat weer voorbij. De grote vraag is, wat kun je nú al zelf doen om deze crisis te pareren? Het begint met het snel accepteren van deze nieuwe situatie. Het is de werkelijkheid van vandaag. Pas na acceptatie kun je weer helder denken, beslissen en doen. Realiseer je dat deze crisis tegelijkertijd de opmaat is naar een nieuwe werkelijkheid.

Richt je vervolgens, overeenkomstig de stoïcijnse leer, op die dingen waar je zélf invloed op kunt uitoefenen. Handel dus vanuit het perspectief dat de crisis weer overgaat. Bedenk en schrijf op wat je gaat doen in de komende 3 weken, 3 maanden en 3 jaar. Bereid je voor op de nieuwe toekomst, maar realiseer je dat de uitkomst wel eens anders kan zijn dan je nu wenst of denkt. Dat laatste is zeker geen reden om af te wachten tot de ander in actie komt.

Koers actief op de zekerheden van de toekomst en bouw deze nu al in voor je lopende beslissingen. Dat brengt structuur aan en geeft zicht op oplossingen. Maar hoe neem je nu een goede beslissing als je maar beperkt informatie hebt? Die neem je door deze te spiegelen met mensen in je naaste omgeving waar je veel waardering voor hebt. Die waardering is zeer waarschijnlijk ontstaan, omdat je een gezamenlijke visie, overtuiging of grondhouding deelt. Dat biedt houvast.

Het uitspreken en delen van je gedachten geeft ook rust. Wij delen daarom graag onze gedachten met je. Wij zijn er ook in tijden van onzekerheid zeker van dat we samen kunnen blijven bouwen aan een tuinbouw van wereldklasse. Die heeft al meerdere crisissen overleeft.

Succes in de strijd.

Hillenraad Partners
Martien Penning, Hans van den Ende, Filip van Zon, Mathilde Aarnink, Johan Meppelink, Anita Bassie en Saskia Verstraate.