Agro Care bouwt aan Europese ambitie

Voor veel ondernemingen in de tuinbouw ziet Hillenraad Partners wereldwijde kansen. Om deze kansen te verwezenlijken is vaak additioneel groeivermogen nodig. In de langdurige samenwerking tussen Hillenraad Partners en NPM Capital is gebleken dat de visie van deze solide investeringsmaatschappij nauw aansluit bij de lange termijn strategische visie van de top van het Nederlandse tuinbouwbedrijfsleven. Dat is ook de basis van deze samenwerking. De participatie van NPM Capital in Agro Care is daar een mooi voorbeeld van. Wij brachten de partijen bij elkaar en verwachten dat in 2020 meerdere voorbeelden zullen volgen.

Het Hillenraad100-magazine 2019 draagt als titel ‘Wereldwijde kansen voor tuinbouw’. Voor veel ondernemingen staat dit hoog op de strategische agenda. Niet alleen bij ondernemingen in genetica, toelevering of handel maar steeds vaker ook bij productieondernemingen. Het sluit nauw aan bij het onomkeerbare proces van schaalvergroting en consolidatie, ook in het Nederlandse tuinbouwcluster. Ook bij Agro Care speelde de strategische vraag wat de volgende stap zou zijn in hun tot nu toe al zeer indrukwekkende ontwikkeling. Hillenraad Partners schetste de contouren van een stevige marktpositie op Europese schaal. Dat beeld sluit nauw aan bij de strategie en ambitie van Agro Care om hun positie in Europa verder uit te bouwen.

Groeiambitie versnellen
Deze ambitie vraagt een stevige basis in teelt, management, marktbenadering én groeivermogen. Samen met Hillenraad Partners, NPM Capital en betrokken partners werden deze ambities scherp in kaart gebracht. Hillenraad Partners was nauw betrokken bij het ontwikkelen en toetsen van de internationale groeistrategie. Uiteindelijk heeft die ambitie geleid tot een investering van NPM Capital in Agro Care. Dit stelt de onderneming in staat versneld haar groeiambities te verwezenlijken en te bouwen aan een robuuste positie op de Europese markt voor gezonde en kwalitatief hoogwaardige tomaten.

Over Hillenraad Partners
Hillenraad Partners is specialist in het professionaliseren en internationaliseren van ondernemingen in het brede tuinbouwcluster. Managing partner Martien Penning hierover: ‘Onze management consulting op het gebied van strategie, organisatie en finance brengen we met succes in de praktijk, mede door onze jarenlange ervaring, grote netwerk en diepgaande kennis over de ontwikkelingen in het volledige tuinbouwcluster.’

Persbericht
Voor de verdere inhoud van de samenwerking tussen Agro Care en NPM Capital verwijzen we naar onderstaand persbericht:

NPM Capital neemt belang in Agro Care

Amsterdam, 23 december 2019 | Investeringsmaatschappij NPM Capital heeft overeenstemming bereikt met de aandeelhouders van Agro Care over het verstrekken van groeikapitaal aan het Nederlandse tomatenteeltbedrijf. Agro Care is de grootste tomatenproducent van Europa met meer dan 200 hectare teeltoppervlak verspreid over Nederland, Frankrijk, Marokko en Tunesië. Met NPM Capital haalt Agro Care een partner aan boord om de gezamenlijk gevormde groeiambitie te realiseren.

Het bedrijf uit Maasdijk werd in 1997 opgericht door leden van de huidige directie en telt inmiddels meer dan 1500 medewerkers. Agro Care heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een van de grootste producenten in de mondiale glastuinbouw en is via deelnemingen actief in onder andere de veredeling, verpakking, marketing en distributie van tomaten.

Kees van Veen, CEO van Agro Care, zegt in een toelichting: “We zijn niet zomaar in zee gegaan met een willekeurige investeringsmaatschappij. We hebben bewust gekozen voor een kapitaalkrachtige lange termijn partner die ons helpt met ontwikkeling en uitvoering van de strategie, bijvoorbeeld door bij te dragen aan verdere professionalisering en ondersteuning bij toekomstige overnames.”

“We zijn al geruime tijd in gesprek met Agro Care”, aldus Leonard van Loon, investment director bij NPM Capital. “De kracht van Agro Care zit in de ondernemende geest van de organisatie en haar sterke samenwerkingsverbanden in de waardeketen. Mede hierdoor heeft Agro Care een leidende positie gebouwd in een grote, gefragmenteerde markt die veel groeimogelijkheden biedt. Zo kan Agro Care het groeikapitaal bijvoorbeeld aanwenden voor verdere uitbreidingsinvesteringen in technologisch hoogwaardige kassen en overnames van partijen in binnen- en buitenland. Samen met het ambitieuze managementteam dragen wij graag bij aan de versnelde groei van de onderneming.”

NPM Capital onderzoekt al langere tijd investeringsmogelijkheden in de agrarische sector, waaronder de glastuinbouw. Zo heeft NPM Capital sinds 2017 een samenwerkingsverband met strategisch adviesbureau in de tuinbouwsector, Hillenraad Partners, dat de samenwerking tussen NPM Capital en Agro Care heeft geïnitieerd. “De Nederlandse tuinbouw is toonaangevend in de wereld en Agro Care is hiervan een mooi voorbeeld“, aldus Martien Penning, managing partner van Hillenraad Partners. “Samen met NPM Capital kan Agro Care een volgende stap maken in haar ontwikkeling en verder bijdragen aan een efficiënte voorziening van gezonde, duurzame en hoge kwaliteit voeding.”

De afronding van de transactie zal naar verwachting begin 2020 plaatsvinden. Financiële details van de transactie worden niet bekend gemaakt.

Meer informatie: www.agrocare.nl