NPM Capital en Hillenraad Partners slaan handen ineen

Investeringsmaatschappij NPM Capital en Hillenraad Partners, marktleider op het gebied van strategie en additionele diensten voor de tuinbouw, gaan de komende jaren intensief samenwerken om de positie van de Nederlandse tuinbouwsector internationaal verder te versterken. De combinatie van lange termijn groeikapitaal (NPM Capital) en de unieke kennis van de sector (Hillenraad Partners) kan de ontwikkelingen in de Nederlandse tuinbouw in een stroomversnelling brengen, aldus beide partijen.

Hillenraad Partners adviseert ambitieuze ondernemingen in de sectoren food, tuinbouw, toelevering en uitgangsmaterialen. Sectoren die worden gekenmerkt door schaalvergroting en internationalisatie. “Toegang tot niet-bancair groeikapitaal is steeds vaker onderdeel van de daarbij horende (complexe) financieringsvraagstukken. NPM Capital kan dat als geen ander, met een lange termijn investeringshorizon en een actieve betrokkenheid op weg naar die schaalvergroting”, zegt Martien Penning, managing partner van Hillenraad Partners.

NPM Capital is al langer actief in food- en agri-sectoren en ziet veel kansen voor deelnemingen in nieuwe groeiplatformen. Rutger Ruigrok, managing director van NPM Capital is verheugd over de vergaande samenwerking: “Samen met Hillenraad Partners kunnen wij nu veel gerichter bedrijven identificeren die een lange termijn groeistrategie hebben, organisch dan wel via een buy and build aanpak. De snelle, vaak disruptieve technologische ontwikkelingen in de sector sluiten bovendien naadloos aan bij onze investeringsfocus.” In de komende periode zullen Hillenraad Partners en NPM Capital nader invulling geven aan de samenwerking en de mogelijke opbouw van een strategische portefeuille. De expertise gebundeld in de Hillenraad100 vormt daarvoor een perfect startpunt.

Over de Hillenraad100 en toonaangevend ondernemerschap

De Hillenraad100 omvat de jaarlijkse lijst van de honderd meest toonaangevende ondernemingen in de kennis- en kapitaalintensieve (glas)tuinbouwsector. De lijst brengt het volledige cluster in beeld, verdeeld over zeven segmenten. Al sinds 2003 is Hillenraad100 de monitor van ontwikkelingen in de Nederlandse horti-sector. De Hillenraad100 signaleert, duidt en blikt vooruit. Slechts 1 procent van de ondernemingen in de Nederlandse tuinbouwsector haalt de Hillenraad100. Een notering in de lijst is een erkenning voor toonaangevend ondernemerschap. Deze ondernemingen tonen visie, durf en ondernemerschap en zijn een baken voor de sector. Het onderzoeksteam van de Hillenraad100 analyseert de prestaties van de ondernemingen op basis van een uniek en zelf ontwikkeld bedrijfskundig model dat continu wordt aangepast. Hillenraad100 maakt keuzes in wat de belangrijke bewegingen naar de toekomst zijn en beoordeelt hoe ondernemingen daarop inspelen. Daarbij worden ze terzijde gestaan door een deskundig Expertcomité.

Op vrijdag 3 november 2017 tijdens het Hortigala van het Jaar worden de nieuwe noteringen bekendgemaakt. Dit is een belangrijk ‘fotomoment’ in de tuinbouwsector.