Thema Hortigala 2017: Eten of gegeten worden

Geheel in de stijl en het thema van het Hortigala 2017 ‘Eten of gegeten worden’ vindt de bekendmaking van de 15e editie van de Hillenraad100 dit jaar plaats in de Rivièrahal van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Het belooft weer een spannende ontknoping te worden. En om alvast een tipje van de sluier op te lichten, de top10 bestaat in alfabetische volgorde dit jaar uit Agro Care, Anthura, Bayer CropScience Vegetable Seeds, Beekenkamp Groep, Dümmen Orange, Enza Zaden, Florensis, Koppert Biological Systems, Nature’s Pride, Ridder-HortiMaX.

(Over)leven

Tijdens het Hortigala van het Jaar vat Hillenraad elk jaar weer de ontwikkelingen in de sector samen in een overkoepelend thema. Martien Penning, initiator van Hillenraad100, hierover: ‘Als we kijken naar de tuinbouw, dan is deze nu sterk gericht op groeien, investeren en internationaliseren. Dit alles gebeurt om te zorgen dat de onderneming een speler wordt en blijft op de Europese en internationale tuinbouwmarkt. De vraag die veel ondernemers bezig houdt is: hoe groot moet je zijn om de R&D-kosten te kunnen dragen, om dikke logistieke stromen te realiseren, om de laatste technologie te kunnen toepassen, om het juiste talent voor jouw onderneming te kunnen vinden en binden? Want bij velen van hen zit in het achterhoofd de vraag: moet je nú groeien of overnemen om te voorkomen dat je straks zelf prooi wordt.’

Dierenrijk

Om deze ontwikkeling te duiden gaat Hillenraad in het nieuwe Hillenraad100-magazine uitvoerig in op deze vraag en presenteren de twee leidende strategieën om een antwoord te bieden op de ze vragen. Tijdens het Hortigala zelf wordt te rade gegaan in het dierenrijk. Penning hierover: ‘We kijken naar hoe de natuur omgaat met jagen of gejaagd worden, hoe dat ecosysteem in elkaar zit en hoe het dierenrijk zich organiseert. We hebben een bijzondere keynote spreker die ons meeneemt in haar ervaringen en observaties in het wild.’

Nieuwe samenstelling Expertcomité

Tijdens het Hortigala op 3 november zal ook het nieuwe Expertcomité van de Hillenraad100 bekend worden gemaakt, dit jaar onder voorzitterschap van Prof. dr Annemieke Roobeek, Hoogleraar bij Nyenrode Universiteit en onder andere commissaris bij KLM en ABNAMRO. Het Expertcomité heeft een vernieuwingsslag gemaakt en samen met de peer-groep van 40 professionals uit de tuinbouw is de tuinbouw opnieuw tegen het licht gehouden. Dit heeft een interessante nieuwe lijst op geleverd.

Op 3 november wordt de nieuwe Hillenraad100 gepubliceerd.