Tesla inspireert ondernemers tot exponentieel deinend leiderschap

Met de leden van de LSU-community in Flowers & Food, bezocht Hillenraad Partners de fabriek van Tesla in Tilburg. In vervolg op hun lessen in versneld innoveren uit ons programma met de Singularity University, maakte de groep ondernemers kennis met de exponentiële kenmerken van deze snel groeiende onderneming.

Onder het deinend leiderschap van ‘wavemaker’ Elon Musk zette Tesla zich in korte tijd stevig op de kaart. De voorloper in elektrische auto’s is in het Nederlandse straatbeeld amper meer weg te denken. Minder zichtbaar is de imposante, nieuwe assemblagefabriekshal van ruim 4 hectare in Tilburg. Het is in de auto-industrie ongekend hoe snel nieuwkomer Tesla uitgroeide tot een serieuze marktpartij. Vanaf de introductie van het eerste model Roadster, via de modellen S en X tot de verkoop van 400.000 Model 3 Tesla’s vanaf papier. Met het canvas voor exponentiële organisaties als checklist in de hand, gingen de ondernemers in Tilburg op zoek naar de verklaring voor dit succes.

Marktontwikkeling en software

Verklaring één voor Tesla’s exponentiële groei is een sterk staaltje marktontwikkeling volgens Lean Startup: Gestart met modellen voor het hogere segment, voor de meer innovatieve klanten, volgt nu Model 3 voor het middensegment van de volgers. En dit product verkoopt Tesla met succes al vóór dat het er is. Bijzonder daaraan is dat toen onlangs bekend werd dat het model in juli daadwerkelijk in productie gaat, Tesla prompt in beurswaarde steeg tot ruim 61 miljard euro.

Het laat daarmee BMW achter zich. Een uitzonderlijke prestatie voor een niet-software bedrijf in een traditionele industrie. Alhoewel… Een Tesla wordt ook wel een iPad op wielen genoemd. Daarmee is direct een tweede verklaring voor de exponentiële groei benoemd: Tesla realiseert zich als géén ander dat ieder bedrijf een softwarebedrijf wordt. Een bedrijf met een centrale rol voor interfaces met de klant, dashboards – en dan niet die in de auto, maar in Tesla’s ‘control room’ – en intelligentie in algoritmes.

Hoger doel en deinend leiderschap

Opvallend om te zien in Tilburg zijn de open werkplekken van het management tussen de productielijnen in de fabriekshal. Elon Musk staat dan ook niet bekend om het bieden van de meest aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Sterker nog, de werkomstandigheden in zijn bedrijven zijn vaak bijna Spartaans en de inrichting van werkruimtes sober. Mensen die bij Tesla werken, werken daar niet zomaar. Ze werken met hart en ziel mee aan het hogere doel van het bedrijf om de wereld duurzamer te maken.

Dit brengt ons de bron van het succes: het deinende leiderschap van ‘wavemaker’ Musk met zijn vermogen om mensen in beweging te krijgen. Door met zijn boodschap zoveel mogelijk mensen te bereiken, brengt hij een ware deining op gang. Als deinend leider is hij tegelijkertijd in staat om de doelen die hij belangrijk vindt aan anderen over te laten en talent aan zich te binden.

‘Going ExO in Flowers & Food’ programma

Onze energieke gastheren bij Tesla wisten die deining goed over te brengen op de LSU-community-leden. Opgeladen met inspiratie organiseert Hillenraad Partners als vervolg het programma ‘Going ExO in Flowers & Food’ waarin we de bouwstenen voor exponentiële organisaties concreet vertalen naar de tuinbouwpraktijk.

Wilt ook u de kansen verkennen om uw onderneming exponentieel te ontwikkelen of meer weten over dit programma? connect@hillenraadpartners.nl