Hillenraad100 – editie 2016 en Hortigala met Peter van Uhm

Op 28 oktober is de nieuwe Hillenraad100 gepresenteerd tijdens het Hortigala van het Jaar in de Onderzeebootloods in Rotterdam. Deze 14e editie van het magazine maakt duidelijk dat de tuinbouw weer in de lift zit. Veel bedrijven boeken goede resultaten en kijken met vertrouwen uit naar de toekomst.

Ondernemers zien volop kansen in de mogelijkheden die technologie en digitalisering bieden. De snelle opkomst van online marketing tools maken direct contact met de eindklant mogelijk. Nieuwe groepen consumenten gaan bovendien zélf actief op zoek naar nieuwe producten. De keten keert zich daarmee als het ware om. De eindklant wordt beginklant. In deze beweging vormt de traditionele keten zich langzaam om tot een netwerk. Niet geheel toevallig hét thema van de Hillenraad100 editie 2016: Van keten naar netwerk.

Morele kompas

Om in dit netwerk als bedrijf niet te verdwalen, adviseerde Peter van Uhm tijdens het Hortigala op bijzonder inspirerende wijze om als mens in snel veranderende onvoorspelbare tijden vooral ons ‘morele kompas’ te volgen.

Zowel kansen als concurrenten komen inmiddels uit onverwachte hoek. Neem als voorbeeld Uber die ook kerstbomen bezorgt. Of een verzorgingshuis dat eigen sla teelt. De ontwikkelingen uit onverwachte hoek vormden ook de rode draad in de presentatie van Peter van Uhm op het Hortigala. Als voormalig opperbevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten hield hij een gloedvol betoog over leiderschap.

Situational awareness

De kern van zijn verhaal vol van bezieling: als je snel wilt kunnen inspelen op onverwachte veranderingen, dan moet je zorgen dat je organisatie en je mensen in sterke mate geoefend zijn in ‘situational awareness’ en ‘cultural awareness’. Begrijp en doorzie de situatie en ben je bewust van de lokale omstandigheden. Coach je mensen op hun ‘morele kompas’ en leer hen zich bewust te zijn van de effecten van hun handelen. Dat brengt je verder, dan alleen het stellen van doelen en motiveren. Het klinkt misschien wat ‘soft’, maar het zijn essentiële vaardigheden in iedere moderne organisatie. Een overtuigendere persoonlijkheid om het belang van deze ‘soft skills’ te benadrukken kunnen wij ons niet bedenken.

Meer weten? In de Hillenraad100 staat het hele interview met Peter van Uhm en bekijk hier zijn presentatie tijdens het Hortigala 2016.